top of page

Hvordan lage en god Quiz?

Oppdatert: 8. mar. 2023


Å lage en god quiz som treffer bredt er ikke alltid verdens enkleste oppgave, tro oss, vi vet. Hver uke lager vi flere quizer med over 50 spørsmål per quiz, så vi er klare over utfordringen.


Like fult er det et par triks som er greit å ta med seg i forberedelsene, som vi mener vil gjøre opplevelsen best mulig for deltakere, og for deg som quizmaster.


Tips nr. 1 – Tenk på "idiotene"


Det er sikkert upolitisk korrekt å si, men la oss være ærlig. Ikke alle er klisterhjerner. Like fult skal alle kunne ha det gøy med en quiz. Derfor er det viktig at alle som deltar føler mestring, og det oppnår du enklest ved å ikke legge nivået for høyt.


Tips nr. 2 – Skap diskusjon


Selv om spørsmålene ikke skal være for vanskelige, ønsker du å skape diskusjon blant quiz-lagene. Dette gjøres enklest ved å ha spørsmål som åpner for diskusjon. Ikke nødvendigvis ved at spørsmålene er vanskelige, men at de kan ha flere forskjellige løsninger som deltakerne må snakke seg frem til. Dette skaper best mulig stemning rundt bordet og sikrer at alle får deltatt.

Tips: Begge er landslagsspillere i sin idrett. Se fasit nederst i saken

"For oss er 2i1 en klassisk diskusjonsoppgave. Her bruker vi photoshop til å slå to kjente ansikter sammen til ett nytt. Klarer du å se hvilke to vi har slått sammen i bildet her?" – Magnus i Quizgutta




Tips nr. 3 – Gjør det personlig


Kunnskap er personlig, og som oftest har folk mest kunnskap om det som ligger de nærest. For oss som holder quiz rundt om i Norge er det å tilpasse spørsmålene etter stedene vi er på viktig. Det er stor forskjell på om du holder quiz for venner og familie, en bedrift, eller på forskjellige steder som Hamar eller i Lillestrøm.


Tips nr. 4 - Blandet er bra


Om du bruker PowerPoint/Keynote, har quizen på ark eller bruker andre metoder for å avholde quiz er det viktig å huske at å blande spørsmåls-tematikk er viktig. For noen kan det å bli møtt med en hel slide eller et helt ark med geografi avskrekkende, og derfor mister du fort publikum. Om du derimot bygger opp rundt varierte teamer vil spenningen om hva som er neste spørsmål bli større, og gjestene vil heller ikke falle av hele deler fordi de mister motet tidlig.


Tips nr. 5 – Avslutt sterkt, og kanskje litt enkelt


Det er det siste folk husker når du er ferdig. Så pass på å ha en sterk avslutning. Legg inn morsomme twister, kule oppgaver eller spørsmål du har noe god fun-facts rundt til slutt. Målet skal alltid være at folk ønsker mer når du gir deg, og da er avslutningen viktig. Samtidig kan det være lurt å ikke ha for vanskelige oppgaver mot slutten, særlig om det er alkohol inne i bildet. For å ikke miste publikum helt i alkoholskyen kan derfor det å ha er lavt nok nivå inn mot slutten være essensielt.


Det finnes alltid hjelp


Kjenner du at dette kanskje ble litt mye? At det hadde vært deilig at noen andre tok seg av dette? Tro oss, du er ikke alene. Heldigvis har vi mange gode løsninger som kan hjelpe deg på veien, eller vi kan ta hele pakka med både produksjon og gjennomføring. Send oss en melding i chatten eller en mail til hei@quizgutta.no så finner vi en løsning sammen :)


FASIT 2i1 oppgave: Erling Braut Haaland & Kristoffer Ajer

Commenti


  • Facebook
  • Instagram
bottom of page